Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hannah Stanton: "Gör aldrig avkall på det du vet att du är bra på"

hannah

På lördag genomförs en så kallad TEDx-konferens i Malmö. En av talarna är Hannah Stanton, en tidigare student på Institutionen för strategisk kommunikation som i sitt yrkesliv, såsom chef för TheGoals.org, kan kombinera det hon lärt sig under sin studietid med erfarenheter från sitt ideella engagemang. Här är en alldeles färsk intervju med Hannah, fylld av inspiration och råd till nuvarande och kommande studenter.

Vad är TheGoals.org för något?

TheGoals.org gör det möjligt för 100 miljoner ungdomar att lära sig om globala utmaningar kopplat till FNs 17 globala mål, se sig omkring i sina närområden vad som behöver göras för att lösa dem, kommer med lösningsförslag och delar de med andra jorden runt genom plattformen. TheGoals.org är utvecklat för att funka på den enklaste smarta telefonen för att göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt att upptäcka hur de kan göra världen bättre, tillsammans. Metoden kallas för crowdlearning och bygger på att vi som individer enbart förändrar vårt beteende om vi lär oss genom egna upptäckter och erfarenheter som känns i magen. Och för att rädda världen behöver vi göra just det - förändra vårt beteende och skippa business as usual

Kan du berätta hur din karriär sett ut efter att du avslutade dina studier? 

- Jag skulle säga att det har funnits två spår för min karriär. Det ena är att jag ganska direkt efteråt fick ett fast jobb som webbredaktör med internationellt ansvar inom Lunds kommun. Där har jag sedan bland annat jobbat som projektledare, kommunikationsstrateg och utbildare för förändringskommunikation och inom ledarskap. Jag har verkligen fått bevisa mina styrkor på olika sätt och fått nya utmaningar allt eftersom. 

- Det andra spåret har varit ideellt internationellt. Jag har engagerat mig i den globala scoutrörelsen där jag har haft mitt fokus på våldsprevention genom utbildning, liksom påverkansarbete inom FN. Mina huvudfrågor är och har varit kvinnors och flickors rättigheter. Det har lett till att jag talat i FN-sammanhang bland annat under kvinnokommissionen och jag har hållit utbildningar i Rwanda, Togo, Zambia och i Storbritannien. På hemmaplan har jag jobbat med barnkonventionen och ledarskapsutbildning på olika sätt. 

- De två spåren har jag sedan kunnat gifta ihop när jag började jobba med TheGoals.org som har sitt huvudkontor i Malmö. Här jobbar vi globalt med förändringsledning, ungdomar och utbildning på ett kommunikativt och strategiskt sätt. Att jag landade på TheGoals.org var verkligen en slump och ett lyckligt sammanträffande som bara livet kan skapa. Men det hade ju verkligen inte kunnat bli bättre. 

- 2016 har på så sätt varit ett avgörande år, dels för att jag då började jobba med TheGoals.org på nästan heltid med bara några få uppdrag kvar i Lund utan även för att jag blev utsedd till en av Sveriges främsta unga ledare genom Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Det har gjort att jag utöver arbetet med TheGoals.org även står på scen en del för att inspirera och utbilda inom värdebaserat och kommunikativt ledarskap baserat på erfarenheten från det offentliga och det ideella där människan och människans utveckling står i fokus. 

Hur anser du att masterprogrammet har bidragit till din utveckling och din hittillsvarande karriär?

- Programmet har helt klart vässat min penna samt gett mig en grund för mitt ledarskap och kommunikativa förmåga. Helhets- och helikopterperspektivet och den avgörande vikten av kommunikation för hela organisationens utveckling har följt med genom samtliga av mina uppdrag. Även om inte alla organisationer från början förstod vad jag var ute efter så vet jag att det med tiden blev just ett ökat fokus på strategisk kommunikation som utvecklingen framåt grundade sig på. 

Du ska hålla ett så kallat TEDx-talk i Malmö 6/5. Berätta mer om det!

- TED (som står fär Technology, Entertainment and Design) var från början tänkt som vara en konferens i Kanada. Men konceptet (korta, intensive föredrag om idéer värda att dela med sig av) blev en sådan succé att konceptet växte och utvecklades. TEDx-konferenser är självständiga evenemang som sker under TED-konceptet kan man säga. Vem som helst kan, dock under ganska strikta regler och former, anordna ett sådant event och den 6 maj är det tre studenter från Malmö Högskola som arrangerar TEDx i Folkets Park i Malmö, där jag är en av talarna. 

- Temat för hela dagen är ”Purpose - if you can’t stop thinking about it, don’t stop working for it” och jag kommer hålla mig väldigt nära just frågan om purpose - vad är egentligen det där med mening, hur har jag skapat mening och hur har det påverkat mig och mina val i förhållande till det jag gör. Förhoppningsvis är det inspirerande och tankeväckande för många. TED-talken har ju en möjlighet att spridas och verkligen kunna nå många människor så jag hoppas att mina erfarenheter och tankar kan göra detsamma. Nu är det inte långt kvar så jag övar flitigt. 

Har du några andra råd till nuvarande och kommande studenter inom strategisk kommunikation?

- Oj vad svårt att välja ut… Men jag tror mitt råd får vara så här: ta med så mycket du bara kan i kunskap, var modig när du söker dina första jobb och ta vara på de människor du träffar genom skolan. Jag ska förklara varför. Det första är kanske självklart, men mitt intryck är att många inte riktigt tar sig tiden att verkligen grotta i teorierna och reflektionerna. Bilda studiepar för att utmana varandra, nästan i good cop/bad cop-stil. Att ha vridit och vänt på strategisk kommunikation som ämne kommer att göra det enklare att argumentera för din sak på arbetsplatsen, det kommer du nämligen garanterat behöva göra.

- Att vara modig när du söker det första jobbet betyder för mig att utmana mina fördomar på branscher men också att inte sälja sig själv och sina kunskaper för lågt. Det är superviktigt att få in en fot på arbetsmarknaden, absolut, men gör aldrig avkall på det du vet att du är bra på och det du vet att du kan bidra med. Någon kommer att fatta, och det jobbet kommer att vara värt så mycket mer. Sök brett, var modig! Och det sista, det berömda nätverket. Vi är några stycken som ses regelbundet och pratar om allt mellan himmel och jord, men mest jobb och strategisk kommunikation. Vi delar jobbannonser och reflekterar tillsammans. Det är otroligt värdefullt. Inte minst när någon av oss hamnat i en situation där det är viktigt att påminnas, vad var det vi sa på utbildningen? Vad är framgångskonceptet för en organisations kommunikation? Att prata med de redan frälsta hjälper att hålla sig själv på banan. 

TheGoals.org

Thegoals
TheGoals.org är en plattform baserad på crowdlearning, kopplat till FN:s hållbarhetsmål och vad man kan göra för att bidra till att nå dem.

Besök hemsidan här.

TEDxFolketspark

Den 6 maj genomförs en TEDx-konferens i Folkets Park i Malmö, fyllt av inspirerande tal.

Läs mer på hemsidan.

tedx