Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Stipendiaterna Emma och Oskar: "En offentlig organisation bör ha ett aktivt varumärkesarbete"

Vid examensceremonin i Helsingborg Arena förra onsdagen tilldelades Oskar Danielsson och Emma Jönsson Helsingborgs stads pris för bästa kandidatuppsats 2017 för deras examensarbete "En röst från Danderyds sjukhus: Hur en offentlig organisation använder podcastmediet i sin varumärkeskommunikation". Vi blev nyfikna och ställde några frågor till stipendiaterna.
Emmaoskar

Hur kändes det att få stipendiet?

- Det kändes helt fantastiskt, och att allt arbete vi lagt ner på uppsatsen lönade sig många gånger om! Förutom att det blev en bra uppsats så var det väldigt roligt att bli uppmärksammad för den. Det var total glädje!

Ert arbete heter ”En röst från Danderyds sjukhus: hur en offentlig organisation använder podcastmediet i sin varumärkeskommunikation”. Hur föll valet på just Danderyds sjukhus?

- Vårt intresse för offentlig sektor och digital utveckling ledde oss fram till hur dessa organisationer använder sig av det populära podcastmediet. Att valet föll just på Danderyds sjukhus var för att de arbetar aktivt med detta medium. Det gav oss ett bra fall att analysera.

- Ett tips till kommande studenter: Välj något ni är intresserade av! Det betyder verkligen mycket! Det gör arbetet lättare och roligare att genomföra.

Hur tänker ni att ert examensarbete kan göra nytta även utanför universitetets väggar?

- Förutom den vetenskapliga nyttan finns det en stor praktisk nytta som går att utläsa ur de resultat som presenteras i uppsatsen. En offentlig organisation bör ha ett aktivt varumärkesarbete, och den digitala utvecklingen ger upphov till fördelar såsom snabbhet och lättillgänglighet.

- Resultaten visar bland annat hur offentliga organisationer kan anamma den digitala utvecklingen på ett effektivt och bra sätt, men även hur man som offentlig organisation bör kommunicera i olika sammanhang, dels för att dessa organisationer delvis finansieras av skattepengar och har ett stort samhällsansvar, men även för att de ständigt förväntas och bör kunna “ge svar på tal”, både på proaktiva och reaktiva sätt.

- Uppsatsen visar hur Danderyds sjukhus kommunicerar sjukhusets varumärke och arbetsgivarvarumärke, genom sin podcast Akutsjukhuset, men den utvunna kunskapen kan appliceras på andra fall, t.ex. genom att tillämpa de varumärkesstrategier som används av Danderyds sjukhus. Uppsatsen bidrar även till kunskap om hur kommunikatörer kan tänka kring och arbeta med organisationens arbetsgivarvarumärke och hur dessa organisationer blir attraktiva för potentiella medarbetare.  Uppsatsen bidrar med värdefull kunskap för yrkesverksamma kommunikatöter.

Hur viktigt är personkemi och samarbete för att få till ett bra examensarbete tillsammans?

- Otroligt viktigt! Vi kan verkligen rekommendera att välja uppsatspartner med omsorg - en person som kompletterar en själv och som man trivs tillsammans med, både i vått och torrt. Ett examensarbete innebär mycket arbete och är en utmaning i sig, men skriver man tillsammans med en person som man trivs med och jobbar bra med så gör det hela processen mycket roligare och lättare. Det är såklart även viktigt att inte bara prata om uppsatsen hela tiden - man får inte glömma bort att ta pauser då och då där man bara pratar om lite vadsomhelst. Omväxling hjälper mer än vad man tror!

- Ett tips till kommande studenter: Välj uppsatspartner med stor omsorg och prata gärna med en potentiell partner tidigt, vänta inte till kursen börjar! Man kommer tillbringa så mycket tid tillsammans.

Vad har ni för planer nu när tagit examen?

- Vi har båda två fått kommunikationsjobb, vilket såklart är otroligt kul.

Emma: - Jag jobbar som webbredaktör/kommunikatör på Region Skåne. Där jobbar jag med utvecklingen av ett nytt intranät, vilket är väldigt stimulerande! Jag har jobbat på Region Skåne sedan termin tre då jag började som studentmedarbetare. Att vara studentmedarbetare under studietiden kan jag verkligen rekommendera! Du kommer ut i arbetslivet och får omsätta teorin till praktik och får chansen att visa vad du kan, samtidigt som arbetsgivaren får in en person som är uppdaterad om det senaste inom ämnet. Jag vill hela tiden utvecklas och har sökt kurser på kvartsfart inom digital utveckling och digitala verktyg som jag kan kombinera med mitt jobb.

Oskar: - Jag har sedan praktikkursen haft jobb på en kommunikationsbyrå i Helsingborg där jag trivs bra! Mitt arbete just nu kretsar mycket kring olika företags närvaro i sociala medier, vilket är ett spännande jobb som kräver att man hela tiden spetsar öronen och har koll på sin omvärld. Dörrarna står däremot inte stängda för eventuella fortsatta studier i form av mindre kurser som styrker mina kommunikativa kunskaper, gärna med fokus på digital produktion.

Läs/ladda ner uppsatsen här.

Foto: Ola Elleström

2017-08-19
Novischkatalogen 2017
2017-06-14
2017-06-12
Bilder från masterceremonin i Lund 5 juni
2017-06-08
Bildgalleri från Agoras Examen
2017-06-07
Apply for Gullers Grupp Award!

E-post: info [at] isk.lu.se