Nils Gustafsson: Dags för regeringen att kliva in i Svenska Akademien?

Ingen har väl undgått den så kallade krisen i Svenska akademien, där ledamöter lämnat på löpande band och det uppstått öppna konflikter. En person som enligt stadgarna har stort inflytande över akademien är kungen. Nils Gustafsson, forskare vid institutionen för strategisk kommunikation, har skrivit en text i Svenska Dagbladet om detta.
NG

En viktig fråga under den pågående kalabaliken kring Svenska Akademien är vilka ansvarsbefogenheter kungen rimligen kan anses ha. Gustav III grundade Akademien och skrev dess stadgar. Den nuvarande kungen är Akademiens beskyddare. Problematiken kring detta och andra aspekter, såsom vad regeringen har och borde ha för befogenheter, tas upp i artikeln. Läs den i sin helhet här (beroende på antal artiklar man läst i SvD kan texten ligga bakom betalvägg, i så fall hänvisar vi till en intervju i Aftonbladet).

Nils Gustafsson har även gästat radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1 och pratat om denna fråga. Lyssna här.

2018-04-23
Den kommunikativa organisationen - huvudinsikter i filmformat
2018-04-17
Nils Gustafsson: Dags för regeringen att kliva in i Svenska Akademien?
2018-03-21
Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet utlyser tre anställningar som postdok
2018-03-20
Bilder från Öppet Hus 14 mars