Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Offentliga organisationer befinner sig i en förtroendebransch med ett viktigt förtroendekapital!

komm

Nu sätter Mats Heide, Charlotte Simonsson och Rickard Andersson i gång det nya forskningsprojektet Kommunikativa offentliga organisationer.

 

Under åren 2020–2022 kommer de att studera organisationers förtroende utifrån tre årliga teman: kommunikativt medarbetarskap, digitalisering samt kommunikationens och kommunikatörers roll i verksamhetsutveckling. Resultaten i projektet kommer att samskapas med representanter för de elva organisationer som delar i studien:

Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Lunds universitet
Malmö stad
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Polismyndigheten
Skatteverket
Stockholms stad
Svenska kraftnät
Trafikverket
VA Syd

Redan vid det första uppstartsmötet den 23 januari på samskapades nya kunskaper om strategisk kommunikation. Forskarna och representanterna kommer att träffas fyra gånger per år för att gemensamt diskutera och analysera det empiriska material som forskarna samlar in. Årligen kommer en större konferens anordnas, där medarbetare och chefer i de deltagande organisationerna kommer att kunna delta.

Offentliga organisationer är särskilt intressanta att studera. De är komplexa verksamheter, ofta med breda uppdrag, som ställer särskilda krav på organisationens kommunikation. Komplexiteten är kopplad till flera aspekter, som särskilda lagar och regler och komplicerad beslutsstruktur med politisk styrning i kombination med tjänstemannastruktur. De senaste decennierna har offentliga organisationer dessutom genomgått stora förändringar. Ofta måste offentliga organisationer hantera en rad olika, och ibland motstridiga, förväntningar från olika intressenter. Kraven på öppenhet, transparens, förmåga att skapa delaktighet och bidra till demokrati i samhället har ökat. Samtidigt förväntar sig medborgare och brukare alltmer av service, bemötande och tillgänglighet från medarbetarna.