Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Därför är kunskap om nanomaterial avgörande för innovation

Camilla Nothhaft

Smink, rengöring och elektronik är alla vardagliga produkter som använder nanoteknik. Trots det är kunskapen bristfällig om hur nanomaterialen påverkar människa och miljö. Forskare vid Lunds universitet bjuder nu in till ett evenemang där kommunikation om nano är i fokus.

– När man utvecklar nya material är det viktigt att få med sig allmänheten direkt. Annars kan det uppstå problem om det visar sig att det finns säkerhetsrisker kopplat till materialen eller hur de används, säger Camilla Nothhaft, universitetslektor vid Institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet.

Camilla Nothhaft förklarar att det just kring nano finns ett stort kunskapsglapp, även om människor vet mer nu än för 10–15 år sedan. Då visade studier i USA också att det bara var hälften av populationen som trodde att nano kunde bidra positivt till livet. I Europa var siffran ännu lägre. Skepsisen tror många forskare kommer från erfarenheterna kring GMO (genetiskt modifierad organism) där genmodifierade produkter utvecklades utan att allmänheten gradvis hade fått möjlighet att vänja sig och det blev en backlash. 

– En lärdom från forskningen är att organisationer måste arbeta parallellt med kommunikation och säkerhet. Det handlar om att skapa långsiktigt förtroende hos allmänhet och politiker för hur säkerhetsfrågor som handlar om hälso-och miljöpåverkan hanteras, säger Camilla Nothhaft.

Evenemanget Creating Trust in Nanotechnology genomförs den 1 februari på zoom, 13.00 – 15.00. Det riktar sig till företag, forskare och en intresserad allmänhet.

Läs mer om evenemanget och anmäl dig på lu.se 

Läs hela artikeln här.