charlotte

Charlotte Simonsson

Leadership, internal communication & communication professionals

charlotte

Leader-follower perspectives

• Charlotte Simonsson

• R. L. Heath
  • Winni Johansen

Summary, in English

This entry provides a presentation of different leader-follower perspectives. Traditional leadership research has a psychological orientation and focuses on leaders as persons. Leaders are conceptualized as active communicators and subordinates/followers as more or less passive recipients, which implies a monologic, transmission-oriented view of communication. In recent years, there has been a turn in leadership research with an increased focus on leadership as a mutual, discursive process. Followers are conceptualized as co-producers of leadership, and leadership is conceived as dynamic, fluent process with interchanging roles. The notion of leadership as a social, discursive process goes hand in hand with a dialogic, constructionist view of communication.

• Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet
  • LU Innovation

The international encyclopedia of strategic communication

Del av eller Kapitel i bok