hm

Henrik Merkelsen

hm

The Construction of Brand Denmark: A Case Study of the Reversed Causality in Nation Brand Valuation

• Henrik Merkelsen
  • Rasmus Kjaergaard Rasmussen

Summary, in English

In this article we unpack the organizational effects of the valuation practices enacted by nation branding rankings in a contemporary case where the Danish government employed branding-inspired methods. Our main argument is that the use of nation branding was enabled by the Nation Brands Index via its efficient translation of fuzzy political goals into understandable numerical objectives. The Nation Brands Index becomes the driving force in a powerful bureaucratic translation of nation branding which in turn has several reordering effects at organizational level. We thus demonstrate how the Nation Brands Index permits bureaucratic expansion in central government administration as it continuously maintains and reconstructs problems solvable by the initiation of more nation branding initiatives and projects and hence more bureaucratic activity.

2015-12-11

Valuation Studies