Hui

Hui Zhao

CRISIS COMMUNICATION | DIGITAL MEDIA

Hui

Social Media and Collective Remembrance: The debate over China’s Great Famine on weibo

• Hui Zhao
  • Jun Liu

Summary, in English

This paper provides one of the first studies on the role of social media in articulating individuals’ experiences and memories and (re-)shaping collective memory in contemporary China. It investigates how social media enable and facilitate the participation of ordinary citizens in distributing and accumulating alternative narratives and memories of the past against the authoritarian version by taking the debate over China’s Great Famine – a topic long considered a political taboo – on Sina Weibo, one of the country’s most popular social media sites, as the case study. This study demonstrates that weibo provides people with an alternative communicative sphere for sharing previously suppressed, marginalised, “unofficial” memories as civil disobedience and accumulating them into an alternative collective memory that is relevant to the changing socio-political context of China.

China Perspectives

Issue

Artikel i tidskrift

Hong Kong: French Centre for Research on Contemporary China