Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reseberättelse från München

Fyra bilder från München; stad, pub, forsränning och alper

Hej alla framtida utbytesstudenter från strategisk kommunikation. Jag kan redan nu säga att jag är så avundsjuk på er som har er utbyte framför er.

Kevin heter jag och ska precis påbörja min sjätte och sista termin på kandidatprogrammet i strategisk kommunikation. Terminen innan, den femte, spenderade jag nere i södra Tyskland, i München.

Till att börja med vill jag trycka på hur fantastiskt berikande utbytet är. Då vi alla får möjligheten från institutionen att åka iväg under termin fem rekommenderar jag starkt att göra just detta. Inte nog med att miljöombytet i sig genererar mycket inspiration och insikter, träffar du också så mycket nya människor som på olika sätt får en att se livet lite annorlunda.

Själv valde jag att åka till Tyskland. Då jag hade studerat tyska i många år under såväl grundskolan som gymnasiet såg jag det som ett perfekt tillfälle att lära mig mer av språket och såklart även kulturen. När jag kom in på min skola, International School of Management, hade jag valet att välja mellan skolans alla olika campus i Tyskland. För mig stod valet mellan Berlin och München. Berlin hade jag vid tillfället redan besökt ett flertal gånger, men inte München.

Valet blev då München och det är inget jag ångrar. Staden i sig är till att börja med extremt vacker. Otroligt mycket fina byggnader, enorm stadspark och utbudet av såväl restauranger, kulturevenemang och uteställen är stort. I mina ögon är München en sån där stad som har allt. Staden i sig är stor med ett otroligt välfungerande tunnelbanesystem, vill du gå fungerar det också bra då avstånden är relativt korta. Staden är känd för att vara extremt ren och fräsch, liksom uppstyrd. Vill du klubba till 8 på morgonen erbjuds även detta. Närheten till allt möjligt är också en styrka med München. Vi tog tåget upp till Berlin en helg då två andra studenter från vår klass studerade där. Tågresan tar cirka 4,5 timmar och går direkt. Vi tog även tåget ner till den populära Österrikiska skidorten Kitzbühel för några dagar av helt fantastisk skidåkning. Som ni hör finns det stora möjligheter att ta sig runt från det så centralt belägna München.

Skolan i sig, som ofta namnges ISM, är ett litet privat universitet som ligger mitt i München. Skolan är starkt inriktad på ledarskap och yrkeslivet. För att förbereda sina studenter så mycket som möjligt för livet efter studierna anställer skolan enbart lärare som jobbar ute i olika branscher. Många lärare arbetade som konsulter för olika startups, chefer i större verksamheter eller inom IT-bolag. Detta gav en ”hands-on” känsla under studietiden. Lärarna kom med konkreta exempel på hur ledarskap borde fungera i en verksamhet, utifrån deras egna erfarenheter. Utöver detta upplevde jag att det var otroligt lätt att ta till sig av det som undervisades, detta då klasserna är små och relationen med lärarna är stark.

Efter vardera kurs var slut gjorde vi ofta något tillsammans med lärarna, tog en öl och åt middag ihop eller åkte på intressanta utflykter till ställen som är starkt förknippade med Münchens näringsliv. Exempel på dessa är rundvandring i BMWs bilproduktion samt rundvandring i det kända ölbryggeriet Erdinger strax utanför München.

En till stor händelse som jag vill trycka hårt på är Oktoberfest. Denna tillställning är något som många av er säker har hört om. Är man i München under hösten är detta rent av ett måste. Vi var där flertalet gånger och många av våra kompisar kom också ner till München för att uppleva denna fartfyllda och sociala tillställning. Oktoberfest erbjuder en inblick rakt in i den bayerska kulturen (staten som München ligger i). Så det är bara att dra på läderbyxorna eller klänningen dirndl som många kvinnor bär och förbereda er för en tre veckors lång folkfest. Glöm ej att ta med kontanter!

Jag hade turen att spendera denna period med en annan student från vår klass hemma i Sverige och tillsammans lärde vi känna så många nya människor, skapade vänskaper för livet och detta samtidigt som vi fick uppleva allt av vad München har att erbjuda.

Som ni hör hade jag ett otroligt utbyte. Så till er framtida utbytesstudenter vid institutionen för strategisk kommunikation vill jag verkligen rekommendera att åka iväg på utbyte. Jag skickar också med en stark rekommendation att åka till just München och studera på ISM. Otrolig stad och ett universitet som erbjuder fantastisk utbildning.

Allt gott och res säkert!

/ Kevin Fritz

Portätt av student

München!

Kevin Fritz, student på sin sjätte termin på kandidatprogrammet i strategisk kommunikation, berättar som sin tid på utbyte i Tyskland.