Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Mats Heide

Vad har du för akademisk bakgrund och hur länge har du undervisat på universitet?

Mitt huvudintresse har alltid varit organisationer, och inom min grundutbildning till civilekonom specialiserade jag mig i organisation och ledarskap. Jag fortsatte efter det att läsa medie- och kommunikationsvetenskap. Detta ämne var så pass intressant att jag läste samtliga kurser och sökte sedan in på forskarutbildningen där jag antogs hösten 1995.

Man brukar säga att tiden går fort, och det jag kan definitivt instämma i. Jag har undervisat på universitetet sedan 1997 då jag arbetade som amanuens. Alltså, i dag har jag varit akademisk lärare i två decennier, och utnämndes förra året till Excellent lärare vid den pedagogiska akademin på Samhällsvetenskaplig fakultet. Det är en titel som jag känner mig oerhört stolt över!

Vad är roligast med att vara lärare på just kandidatprogrammen i strategisk kommunikation? Inom vilket ämne/disciplin undervisar du?

Det är roligt att få möjligheten att träffa så många unga och mycket entusiastiska blivande kommunikatörer. Mötet med alla dessa kloka personer ger mig energi och många tankar som uppstår i diskussionerna med studenterna. Jag undervisar framförallt på kursen SKOC61 Strategisk kommunikation i kris och förändring, där jag föreläser om perspektiv inom strategisk kommunikation och kriskommunikation. På denna kurs erbjuder vi också ett praktikfall – ett spel om kris och förändring som leds av två kommunikationschefer (Anna Martinsson och Eva Johannesson). Denna nära koppling till det praktiska yrkeslivet är något som både jag och studenterna uppskattar mycket och som gör denna kurs särskilt rolig och givande.

Vad forskar du om?

Jag har ett brett forskningsintresse inom fältet strategisk kommunikation, men har framförallt bedrivit forskning inom delområdena förändringskommunikation, kriskommunikation, intern kriskommunikation och interna sociala medier. För närvarande håller jag och ett antal kollegor vid institutionen på att avsluta det fyråriga forskningsprojektet Den kommunikativa organisationen. I detta projekt har vi bland annat studerat värdet av kommunikation inom elva olika organisationer (privata och offentliga).

Har du något tips till den som funderar på att studera strategisk kommunikation på Lunds universitet?

Kom och besök oss Campus Helsingborg under Campus Open i november eller när det är öppet hus under våren. Kontakta också gärna Agora (studentföreningen) och få en massa goda tips om att plugga strategisk kommunikation.

Sidansvarig:

Institutionen för strategisk kommunikation
Lunds Universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 65 95
E-post: info [at] isk [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg