Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Internationella möjligheter

Spendera en del av din studietid i Amsterdam, London eller Oklahoma. Institutionen för strategisk kommunikation erbjuder studenter möjligheten att ansöka om utbytesstudier vid välrenommerade universitet i hela världen. Det är både erfarenhetsberikande och meriterande och ger minnen för livet.

studya

OBS! Internationella veckan pågår 4-8 november. Läs mer här!

Som student vid institutionen för strategisk kommunikation har du möjlighet att ansöka om att studera eller göra praktik utomlands. Utbytesstudier ger dig värdefull erfarenhet och en internationell profil. Att spendera en termin i ett annat land meriterar dig på arbetsmarknaden och du lär känna ett annat lands kultur, språk och människor. Att bo och leva utomlands gör även att du växer som människa får nya perspektiv på tillvaron.

Studera utomlands

Fördelen med att studera utomlands på ett av Lunds universitets utbytesavtal är att det finns etablerade kontakter, du slipper betala studieavgifter och du är försäkrad. Studerar du vid ett europeiskt universitet kan du ansöka om  Erasmusstipendium. Att ansöka om och genomföra utbytesstudier ställer en hel del krav på dig. Det kommer att innebära att du självständigt får ta ansvar för mycket kring att hitta kurser, söka bostad, visum med mera.

Det här kan du läsa

Det handlar om att hitta lämpliga kombinationer av kurser vid värduniversitet, för att tillgodoräkna kurserna här hemma. I din studieplan, som du lämnar vid ansökan, ska du även sätta upp några reservkurser. Det finns många olika kurser att läsa och du bör noga tänka igenom vad som intresserar dig. Hur många kurser du ska läsa varierar beroende på vilket lärosäte du ska till samt till vilket land. Vilka kurser du kan läsa beror på vilket program du läser. Det är vanligt att man läser fler kurser per termin än här hemma, oftast är det 4 till 6 kurser per termin. Läs gärna mer under vägledning - valbara kurser. Vid övriga frågor kontakta institutionens studievägledare.

Ansökan

Ansökningsperioden varierar beroende på vilket universitet du ansöker till: 

  • På hösten året innan du åker ut söker du till de flesta universitet under perioden 1 november till 20 november.
  • University of Califonia söker du separat till mellan 15 oktober till och med 1 november.
  • Eventuella restplatser söker du i februari

Du som studerar vid Institutionen för strategisk kommunikation ansöker till utbytesplatser genom Samhällsvetenskapliga fakulteten förutom University of California. Ansökan gör du i ett ansökningsformulär på webben. Där ser du vilka universitet du kan söka till i aktuell ansökningsperiod, vad som krävs och om det finns några restriktioner.

Ansökan till institutionens egna avtal (se lista nedan) görs också via Samhällsvetenskapliga fakulteten. Läs mer om utlysningen och hitta ansökningsformuläret på Samhällsvetenskapliga fakultetens hemsida.

Praktisera utomlands

Erfarenhet av arbetslivet inom ditt studieområde är utvecklande och ger meriter för framtiden. Att dessutom välja att förlägga din praktik utomlands ger ytterligare kunskap. Men det kräver också att du tar ett stort eget ansvar. Den som erbjuder praktikplatsen ska ge dig handlledning och bistå med att uppfylla kursmålen för praktikkursen inom ditt program.

Du kan söka CSN för din praktikkurs utomlands. I vissa fall behöver du också ta extra studielån för till exempel resan till och från det land du ska praktisera i. Du kan söka praktik inom olika avtalsprogram, t.ex. Erasmus inom Europa. Då finns det stipendier att söka. Läs mer här.

För att du ska kunna känna dig trygg dit du åker följer vi UD:s rekommendationer för resor utomlands. Under kursperioden utomlands är du försäkrad via Kammarkollegiet Student UT.

Minor Field Studies - MFS

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat program som syftar att ge studenter möjligheten att fördjupa sin kunskap om utvecklingsländer och utvecklingsfrågor. Genom MFS-programmet ges studenter möjligheten att resa ut minst åtta sammanhängande veckor till ett utvecklingsland för att där samla in underlag för en uppsats på kandidat- eller masternivå.

Läs om MFS på Samhällsvetenskapliga fakultetens sidor

Läs om MFS på Lunds universitets centrala sidor 

Sidansvarig:

Institutionen för strategisk kommunikation
Lunds Universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 65 95
E-post: info [at] isk [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg