Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Linus Kajander

University of Utrecht - Nederländerna

Under andra läsåret upptrappades snack om att åka på utbytestermin oss studenter emellan. För min egen del var en termin utomlands en självklarhet, men var jag skulle ta min äventyrlighet var mindre självklart.

I slutändan frågade jag mig själv två huvudsakliga frågor;
a) Var kommer jag få en givande utbildning och b) Var kommer jag få en stimulerande miljö &
kultur att vistas inom? Valet föll till slut på University of Utrecht i Holland, och i retrospektiv
kunde jag inte ha gjort ett bättre val!

Att plugga i ett nytt land medför mycket formaliteter och administrativa farthinder som kan kännas dryga, men majoriteten av dina administrativa skyldigheter börjar och slutar innan du satt dig på planet. Din ansökan om utlandsstudier, att hitta kurser, att skaffa EUförsäkringskort etc är en process på svensk mark. Tipset jag kan ge här är att skapa en separat kategori i din mail/mapp på din dator där du lägger ALL information kring ditt utbyte. Du kommer inte göra allt på en gång och du kommer få mail från flera aktörer (från såväl Campus som ditt värduniversitet utomlands) att hålla reda på allt kan bli en utmaning. Att söka bostad var för mig en uppförsbacke då universitetet erbjöd en begränsad upplaga (som inte alls räckte åt samtliga internationals…). Om man, som undertecknad, INTE lyckas skaffa boende på förhand, så rekommenderar jag att vända på varje tänkbar sten. Bostadsförmedlingshemsidor, andra internationella studenter, ens egna nätverk, folk på krogen ALLA har bättre koll än du, utnyttja det! Utrechts stora skillnad i studieupplägg jämfört med Sverige är att du läser två kurser parallellt. Detta kräver lite mer från en då vissa veckor kan ha en outhärdlig arbetsbörda i jämförelse med veckan innan. Planera din tid försiktigt och hör med din lärare angående obligatoriska moment vissa kräver full närvaro även på föreläsningar! Betygssystemet i Holland är också annorlunda istället för U, G och VG har du ett 110 system där 10 “endast finns där av symboliskt värde”. En person på läkarlinjen hade fått en 10:a i en kurs de senaste 6 åren sikta inte på 10:an. Från 7,58 och uppåt kan liknas vid Campus version av ett VG.

Mitt utbyte har gett mig minnen och erfarenheter för livet saker man varken kan sätta ord eller pris på. Vissa konkreta bonusar kan man definitivt beskriva däremot. Jag har fått ett “Klarar jag det här så klarar jag allt!”självförtroende, ett internationellt nätverk, en värdefull rad på mitt CV listan kan göras lång. Den erfarenhet jag kommer att ha närmst till hands från mitt utbyte är faktumet att människor i såväl privata som professionella sammanhang inte skiljer sig så mycket som man befarar; anstränger du dig för att bemöta din omgivning väl, så kommer du få det tillbaka gånger tio. Varnar dock för att ett utbyte i Holland ger mersmak och blodad tand för att leva utomlands under en längre period!

Summa summarum håll koll på dina skyldigheter gentemot Campus och ditt värduniversitet (de har överseende med vissa förseningnar/skavanker, men ju mindre dispens på ditt samvete desto bättre!), säg upp dina löpande räkningar i god tid, gör din bostadsjakt mer effektiv genom att söka på plats och framförallt HA KUL!