Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Maria Grönlund

University of Nottingham (UoN) i Storbritannien

Jag hörde innan jag åkte på min utbytestermin att det skulle vara den bästa tiden under min studietid, men trodde inte riktigt på det. Inte förrän nu i slutet av terminen, då jag känner att jag inte är samma person längre – på ett bra sätt. Inte bara har jag fått en massa ny kunskap, utvecklat min engelska och skaffat mig nya vänner, det har också förändrat hela mitt synsätt.

Hur kom det sig att du sökte till just det universitet som du studerar på?

Jag har studerat på University of Nottingham i England. Jag sökte dit eftersom jag tycker om brittisk kultur och språket. Vilket universitet man än åker till under en utbytestermin kommer ens engelska utvecklas mycket, men att vara i ett engelskspråkigt land antog jag skulle ge ännu mer. Det var ett av de främsta skälen till att jag ville åka utomlands – möjligheten att utveckla mitt språk. University of Nottingham är också ett av de bästa universiteteten i England vilket hjälpte mig i mitt val.

Nottingham ligger tre timmar ifrån London med buss, två timmar ifrån Liverpool, en timmes flygresa till Dublin och cirka tre-fyra timmar till Skottland. Alltså mitt i smeten och det är smidigt att resa runt i landet. University of Nottingham är ungefär lika stort som Lunds universitet, men i staden finns det ytterligare ett universitet vilket gör Nottingham till en av de främsta studentstäderna i landet. Det är också den krog-, och bar-tätaste staden per kvadrat meter i landet, förutom London. Nottingham är storleksmässigt någonstans mellan Malmö och Göteborg, men med en liten stadskärna vilket gör att man kan gå överallt.

Hur gick förberedelserna till med ansökan till värduniversitetet, bostad, visum osv?

De har mycket utbytesstudenter på University of Nottingham vilket gör att de har ett ganska bra system för ansökningar. Allt sköts med hjälp av universitetets International Office där ett flertal personer arbetar heltid. Som utbytesstudent koordinerar också universitetet bostad åt en. Man får önska vad man vill ha för typ av bostad och hur nära, därefter blir man tilldelad. De flesta utbytesstudenter bor i self-catered hall, vilket betyder att man har eget rum, eventuellt med egen toa och dusch och delar sen kök med 4-6 andra personer. En del bor också i catered hall vilket innebär att man har ett rum med toa och dusch och sedan äter alla mål i en matsal.

Hur upplevde du kurserna och studiemiljön på universitet?

Eftersom det är ett av de bättre universiteten i England är det ganska höga krav på studierna. Men det är inget som ska skrämma en, det är absolut inga problem att klara av det.  Jag kände istället att min motivation ökade och skolan var ofta riktigt rolig (förutom i tentatider då ioförsig…). I England läser man alla kurser parallellt och jag läste fyra kurser under en termin.

Universitet har tre campus, University Park som är det största, Jubilee Campus som är business campus och Sutton Bonnington som ligger en bit utanför där bland annat veterinärer och biokemister läser. Jag läste både på University Park och Jubilee Campus. Som student åker du stadsbussarna för halva priset plus att universitet har så kallade ”hoppers” som är gratis och går i princip hela tiden mellan deras campus.  Men det är inga problem att gå emellan heller, vilket många, inklusive jag, gjorde nästan varje dag. Alla campus är som små samhällen, med gym, bank, butik, bar och en massa caféer. Det händer alltid något med olika typer av mässor eller evenemang. Men man kan också alltid gå någonstans och sätta sig för en kaffe eller en tyst studietid.

Vad är det viktigaste som du har lärt dig under ditt utbyte?

Jag hörde innan jag åkte på min utbytestermin att det skulle vara den bästa tiden under min studietid, men trodde inte riktigt på det. Inte förrän nu i slutet av terminen, då jag känner att jag inte är samma person längre – på ett bra sätt. Inte bara har jag fått en massa ny kunskap, utvecklat min engelska och skaffat mig nya vänner, det har också förändrat hela mitt synsätt.

Vilket är ditt bästa råd till en student som funderar på att åka på utbyte?

ÅK! Bo i self-catered och ha kul med dina lägenhetskompisar. Skolan är inte det viktigaste i början, lär känna staden, folket och landet först.