Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nicolas Rodriguez Bolin

ITESM i Mexico City - Mexiko

Jag heter Nicolas och studerade höstterminen 2014 vid Tecnológico de Monterreys (TEC) campus i Mexico City. Bakgrunden till att jag sökte mig till just Mexiko var att jag några år tidigare hade arbetat där, och eftersom jag har spanska som andraspråk såg jag det som en bra möjlighet att utveckla mina språkkunskaper i en spansktalande miljö. Dessutom var det såklart lockande att bo i en av världens största städer med dess spännande historia och starka kulturliv.

När det gäller de praktiska detaljerna tycker jag att de fortlöpte ganska så smärtfritt. På universitetets hemsida är det lätt att hitta kurser och kursbeskrivningar på engelska och några månader innan terminsstart skickar deras koordinator ut uppdaterade listor. Man bör dock vara uppmärksam på att kursutbudet varierar, och att till och med de listor man får strax innan terminsstart kan vara felaktiga. Mit tips är därför att välja ut ett stort antal kurser som verkar intressanta och pussla ihop ett så bra schema som möjligt tillsammans med TEC:s internationella koordinator. Detta sker på plats i Mexiko under introduktionsveckan, alltså innan kurserna startar.

Att fixa bostad kan vara lite knepigt. Mexico City är massivt och TEC ligger beläget i stadens södra utkanter, varför det är viktigt att inte bosätta sig för långt därifrån. Universitetet samarbetar med flera privatpersoner som hyr ut både enskilda rum och större lägenhetskomplex till studenter. Information om detta får du några månader innan terminsstart så att du kan säkra boende på förhand. Jag skulle dock tipsa dig om att ha lite is i magen och ta in på ett motell under den första veckan. Då kan du gadda ihop dig med andra utbytesstudenter och hitta ett gemensamt boende på plats!

Som svensk student behöver du inte ansöka om visum, utan åker in i landet som turist vilket tillåter dig att stanna i Mexiko under 180 dagar. Stannar du längre än så måste du ansöka om speciellt visum.

TEC är ett resursstarkt, privat universitet med mycket moderna faciliteter. Inom det inhägnade området finns till exempel stora gräsmattor med studieplatser, caféer, matställen, butiker, bibliotek, datasalar, gym etc. Vad gäller lärarnas kompetens så kan jag bara tala för de sex lärare jag stötte på under min studietid. Mitt samlade intryck är dock att de är engagerade, kunniga och har en stark praktisk inriktning, något jag verkligen uppskattade. Dessutom är klasserna sällan större än 25 personer vilket skapar en informell och personlig stämning mellan elever och lärare.

Det största minuset med studiemiljön är att TEC, enligt mig, fokuserar för mycket på kvantitet. I de sex kurser jag läste parallellt under terminen hade jag diverse inlämningsuppgifter/läxor till varje tillfälle, och dessutom hade vi tre tentor i varje kurs. Kvantiteten i arbetsbördan gick såklart utöver ens möjligheter att prestera verkligt kvalitativa arbeten, vilket kan kännas frustrerande om man är van vid den svenska studiementaliteten.

På det stora hela var min termin i Mexiko en fantastisk tid. Som utbytesstudent kan du förvänta dig ett öppenhjärtigt välkomnande av de mexikanska studenterna och vid sidan om studierna kan du resa runt i landet och uppleva folktomma stränder, myllrande marknader, vulkaner, det färgsprakande mexikanska köket och tusenåriga ruinstäder. Förutom det jag lärde mig i mina kurser, är den viktigaste erfarenheten jag tar med mig att ha fått en större förståelse för det mexikanska samhället, som trots enorma sociala klyftor är ett land med mycket värme och livfullhet.

Mitt råd till dig som funderar på att studera i Mexiko är att inte låta dig skrämmas av svarta rubriker om gängkriminalitet och våld. Även om det är en realitet i flera av landets delstater har rapporteringen skapat en onödigt negativ bild av Mexiko, som är missvisande för stora delar av landet.