Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad säger Mats om att undervisa

Mats Heide, Lärare

Mats Heide

Vad har du för akademisk bakgrund och hur länge har du undervisat på universitet?

Mitt huvudintresse har alltid varit organisationer, och inom min grundutbildning till civilekonom specialiserade jag mig i organisation och ledarskap. Jag fortsatte efter det att läsa medie- och kommunikationsvetenskap. Detta ämne var så pass intressant att jag läste samtliga kurser och sökte sedan in på forskarutbildningen där jag antogs hösten 1995.

Man brukar säga att tiden går fort, och det jag kan definitivt instämma i. Jag har undervisat på universitetet sedan 1997 då jag arbetade som amanuens. Alltså, i dag har jag varit akademisk lärare i två decennier, och har utnämnts till Excellent lärare vid den pedagogiska akademin på Samhällsvetenskaplig fakultet. Det är en titel som jag känner mig oerhört stolt över!

Vad är roligast med att vara lärare på just kandidatprogrammen i strategisk kommunikation? Inom vilket ämne/disciplin undervisar du?

Det är roligt att få möjligheten att träffa så många unga och mycket entusiastiska blivande kommunikatörer. Mötet med alla dessa kloka personer ger mig energi och många tankar som uppstår i diskussionerna med studenterna. Jag undervisar framförallt på kursen SKOC61 Strategisk kommunikation i kris och förändring, där jag föreläser om perspektiv inom strategisk kommunikation och kriskommunikation. På denna kurs erbjuder vi också ett praktikfall – ett spel om kris och förändring som leds av tre kommunikatörer. Denna nära koppling till det praktiska yrkeslivet är något som både jag och studenterna uppskattar mycket och som gör denna kurs särskilt rolig och givande.

Vad forskar du om?

Jag har ett brett forskningsintresse inom fältet strategisk kommunikation, men har framförallt bedrivit forskning inom delområdena förändringskommunikation, kriskommunikation, intern kriskommunikation och interna sociala medier. För närvarande arbetar jag tillsammans med Charlotte Simonsson och Rickard Andersson med forskningsprojektet Kommunikativa offentliga organisationer. 

Har du något tips till den som funderar på att studera strategisk kommunikation på Lunds universitet?

Kom och besök oss Campus Helsingborg under Campus Open eller på Campus Helsingborgs Öppet Hus. Kontakta också gärna Agora (studentföreningen) och få en massa goda tips om att plugga strategisk kommunikation.