Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vad tycker Jonathan om programmet

Jonathan Mortenlind, Student

Jonathan Mortenlind

Hur gick du tillväga när du valde studier?

Jag utgick till stor del från mina intressen, politik och att skriva, när jag valde studier. Det var nämligen viktigt för mig att utvecklas inom dessa två fält som jag ser som mina passioner. Samtidigt ville jag också välja ett program som skulle ge mig en utbildning med goda chanser till jobb efter utbildningen. Efter ett tags betänketid insåg jag att Lunds universitets kandidatprogram i Strategisk kommunikation uppfyllde alla dessa krav. Som kommunikationsstudent skulle jag få stor användning för mitt skrivintresse, och eftersom kommunikatörer behövs inom i princip alla organisationer, inklusive politiska, skulle jag kunna söka jobb på en sådan efter examen.

Vad är det bästa med utbildningen?

En av de bästa sakerna med utbildningen är dess bredd. Utbildningen introducerar dig nämligen till många av kommunikationsbranschens olika grenar, så som public relations, politisk kommunikation, grafisk design, marknadskommunikation och så vidare. Det är toppen eftersom det innebär att utbildningen ger dig en gedigen grund att stå på efter examen oavsett vilka aspekter av kommunikation du är intresserad av. En annan sak som jag uppskattar med utbildningen är att det finns goda möjligheter till utbytesstudier. Jag spenderade själv min utbytestid vid University of California Berkeley – och det var bland det häftigaste jag varit med om!

Vad gör du på fritiden?

På min fritid försöker jag göra saker som ”fyller på mitt batteri”. Jag gillar då exempelvis att läsa, spela gitarr eller umgås med vänner samt min sambo. Jag tror det är viktigt som student att hitta en balans mellan studier och fritid – det är viktigt att hinna med att ta hand om både sig själv och sina studier.

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

Eftersom jag har ett stort intresse för politik ser jag mig själv arbeta med politisk kommunikation i framtiden. Gärna för ett politiskt parti vars värderingar jag delar eller en intresseorganisation. Det hade exempelvis varit en dröm att någon gång få arbeta med kommunikationen kring en valrörelse!

Har du något råd till blivande studenter, kring hur de bör tänka kring studier och sin framtid?

Välj något som intresserar dig och var inte rädd för att välja fel. I värsta fall får du helt enkelt bara välja om igen senare. Var inte heller rädd för att höra av dig till personer som har jobb inom branscher du är intresserad av att jobba inom i framtiden. Det kan vara jättegivande att få en pratstund med någon för att avgöra om man själv skulle vilja söka sig till samma bransch. Folk blir oftast bara glada när andra är nyfikna på deras jobb, så tveka verkligen inte om att höra av dig. Det kan även, som blivande student eller student, vara ett bra sätt för att knyta kontakter med intressanta personer samt lära dig om vilka vägar som finns att gå efter examen.