Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Julia Fridlund

Griffith University, Gold Coast Campus - Australien

Jag hade alltid velat åka till just Australien, och på Griffith University hade de många spännande kurser som passade in i min utbildning.

Hur kom det sig att du sökte till just det universitet som du studerar på?

Universitet har många spännande kurser som passade in i min utbildningBland annat läste jag Risk and Crisis Communication och Public Writing, vilket var två väldigt praktiska kurser där man inte hade ”vanliga” lektioner utan istället seminarium där vi fick skriva pressreleaser, hålla presskonferenser och agera som kommunikatörer i simulerade krissituationer. Sen ligger Gold Coast Campus väldigt nära havet, vilket var ett stort plus.

Hur gick förberedelserna till med ansökan till värduniversitetet, bostad, visum osv?

Så länge man är ute i god tid är visumprocessen relativt enkel för Australien och jag kunde lösa ansökan på egen hand online, utan att behöva besöka någon av deras ambassader. När det gäller boende bodde jag i en lägenhet direkt på campus med fyra Australienska tjejer som lärde mig allt från att spela beachkricket till hur känguru ska tillagas. Det var ett väldigt kul sätt att bo på, och du lär känna spännande människor från hela världen, men om man kan tänka sig att ha lite längre till skolan går det att hitta boenden som är betydligt billigare och närmare stranden.

Hur upplevde du kurserna och studiemiljön på universitet?

Eftersom det fanns så många kurser att välja mellan kunde man läsa om sådant som verkligen intresserade en, vilket var jättebra då tempot på kurserna var ganska högt. Upplägget är också lite annorlunda än i Sverige, eftersom du läser alla dina kurser parallellt. Det innebär två intensiva tentaperioder, men framförallt ett underbart mid-semester break då du under en dryg vecka är ledig och kan besöka något av Australiens alla resmål. Exempelvis började jag veckan vid Stora Barriärrevet och reste sedan tillbaka nedåt längt östkusten tillsammans med mina vänner.Universitetet är också väldigt måna om sina utbytesstudenter, och erbjöd ”English HELP” vilket innebär att du inför varje uppsats- eller uppgiftsinlämning kunde få privat handledning av en lärare som tittade på stavning, grammatik och struktur.

Vad är det viktigaste som du har lärt dig under ditt utbyte?

Förutom hur oändligt stort Australien egentligen är och att det verkligen går att hitta Nemo i Stilla Havet, måste det viktigaste jag lärt mig vara språket. För även om jag tidigare var bekväm med vardagsengelska, har en termin av att konstant pratande och framförallt skrivande gjort att jag efter examen gärna skulle arbeta i en engelskspråkig miljö.

Vilket är ditt bästa råd till en student som funderar på att åka på utbyte?

Fundera inte, bara åk. Oavsett vart du hamnar kommer du att få en massa nya vänner, se en ny del av världen och lära känna en ny kultur. Det är bland det bästa du kan göra!

Julia Fridlund

julia

Mina fyra Australienska rumskompisar Sam, Steph, Elise, Gabby och jag i trappuppgången till vår lägenhet.