Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elisabet Holmgren

Universiteit van Amsterdam (UvA) - Nederländerna

Du går din tredje eller fjärde termin på ditt program. Du trivs, har roligt och gillar din utbildning. Samtidigt finns det något i dig som längtar bort, mot större saker, mot annorlunda miljöer. Låter det bekant? Så var det i alla fall för mig.

Redan när jag började plugga Strategisk Kommunikation höstterminen 2012 hade jag siktet inställt på en termin utomlands. Först närde jag en stark dröm om Kanada, men insåg när ansökningsperioden närmade sig att det inte fanns en chans för mig att hinna skriva klart ett Statement of Purpose, försöka navigera rätt på utbytesuniversitetets hemsida eller undersöka potentiella kurser att studera. För så är det – det tar tid att söka utlandsstudier. Mycket tid.

När jag några månader senare bestämde mig för att istället söka utlandsstudier inom Europa var det övervägande kurserna som avgjorde valet av Universiteit van Amsterdam (UvA). Amsterdam som stad hade jag en vag men positiv uppfattning om, men universitetet verkade som en dröm. Roliga och tvärvetenskapliga kurser, ett kreativt centrum kopplat till universitetet och ett rykte om att vara hejare på det här med kommunikation. Taget!

Ansökningsprocessen var, som du kanske vid det här laget förstår, lång och snårig – stundtals ett heltidsarbete. Mycket mailande hit och dit, vilka blanketter var det nu jag skulle fylla i, hur hittar jag i den labyrint som kallas det holländska utbildningssystemet, var finns den engelska informationen till detta, ska jag söka kurser igen nu fastän jag sökte en omgång innan sommaren? Min inställning var att göra allt jag kunde innan jag for iväg, samtidigt som jag var medveten om att jag säkert skulle upptäcka missar i systemet när jag väl var på plats. Alla har vi väl hört om bytisen som plötsligt stått i en främmande stad på andra sidan jordklotet utan vare sig boende eller universitetskontrakt. Mitt tips till dig är att ta hela karusellen med ro. Och försök komma i kontakt med andra som ska dit du ska! Tillsammans kan ni reda ut en hel del.

UvA som universitet är något jag starkt kan rekommendera. Det finns en härlig energi kring elever och lärare och studiemiljön är väldigt interaktiv där du som student förväntas ta mycket initiativ och föra en dialog med läraren. Det är hög studietakt men studiemiljön gjorde att i alla fall jag kände mig väldigt motiverad. Dessutom finns det en bra variation mellan lectures (föreläsningar i helklass) och mindre workshops (interaktiva lektioner som liknar seminarier). Om det känns läskigt i början med diverse holländare som inte är sena att uttrycka sina åsikter och hålla låda under lektionerna, så tänk på att de har inskolats i systemet hela livet. Även för den rädde svensken finns det hopp!

Det stora värdet i en utlandstermin för mig ligger i kombinationen av att möta fantastiska människor, lära känna en ny stad och att studera nya saker på ett nytt sätt. En blir väldigt tolerant och ödmjuk inför mötet med människor genom att träffa så många olika personer från vitt skilda kulturer. Dessutom uppstår väldigt speciella och intensiva vänskaper under ett utbyte, eftersom alla vill lära känna folk och göra saker tillsammans. Ta vara på din tid och gå in med ett öppet hjärta och sinne. En utlandstermin är ett äventyr!
 

Hälsningar,
Elisabet Holmgren