Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Emma Ford

University of Stirling, Skottland

Då ansökningsperioden för utlandsstudier öppnade hade jag inte en direkt plan på vad jag ville söka eller läsa under den valbara terminen. Jag ville gärna åka till ett engelskspråkigt land och hade under min utbildning blivit allt mer intresserad av marknadsföring. När vi fick tillgång att se de olika alternativen valde jag så många universitet som möjligt, allt för att höja mina chanser för att bli nominerad.

Att University of Stirling i Skottland blev ett av alternativen på min lista var för att jag fastnade för deras utbud av kurser. Jag kunde läsa både marknadsföring och Business and Management och det kändes som bra fält att fördjupa och bredda mina studier inom. Även tanken på att åka till Skottland, ett land som jag aldrig tidigare har besökt men hört mycket gott om, lockade.

När jag hade blivit nominerad till University of Stirling gick processen otroligt fort. Inom ungefär en vecka hade både ansökan skickats in och blivit godkänd av universitetet. Därefter var det en mycket tydlig process i hur konto på studentportal registreras, boende skulle sökas och jag fick mycket information om universitetet och vad de kunde erbjuda.

Väl på plats i Skottland läste jag tre kurser. Två kurser med andra- och tredjeårsstudenter och en introduktionskurs för förstaårsstudenter. Kurserna var bra strukturerade, lärorika och intressanta. Det som överraskade mig var däremot hur kunskapsnivån hos studenterna skiljer sig från Lunds universitet. Många hade aldrig tidigare skrivit ett grupparbete, använt sig av källhänvisning eller ens skrivit en uppsats på egen hand. Jag kände att jag var väl förberedd inför sådana uppgifter, men upplevde att jag fick ta ett större ansvar än övriga medlemmar i grupparbetena då jag var van vid att skriva. Detta gjorde även att jag generellt sett upplevde att nivån på studierna var ganska låg och betygen sattes generöst. Även om jag har lärt mig en hel del, särskilt inom Business and Management, är det möjligt att jag hade blivit mer utmanad av ett utbyte där nivån på studierna var högre.

Det som har varit mest lärorikt från tiden i Skottland har varit mötet med studenter från hela världen och från olika kulturer. Att bli medveten om hur stora kulturella skillnader det är till och med inom Europa, exempelvis på hur man ser på studier, har varit spännande att upptäcka. Jag har även lärt mig mycket om mig själv som person under mitt utbyte. Att komma till en ny miljö och ett nytt land, utan att känna någon eller att ha någon form av trygghet hemifrån, har varit oerhört lärorikt och fått mig att växa som individ. Det har fått mig att uppskatta ”hemma” på ett annat vis än förut, då jag har tagit mycket för givet. Jag hade aldrig trott att boendestandard, infrastruktur och skillnader i kultur skulle vara så stora mellan Skottland och Sverige som det faktiskt var. Exempelvis så var mitt studentrum i Skottland av väldigt låg standard, med mögel och en hög månadshyra. Inte heller trodde jag att skillnaden mellan Lunds universitet och University of Stirling skulle vara så omfattande gällande studienivå och betygskriterier.

Mitt bästa råd till en student som funderar på att åka på utbyte hade varit: ÅK! Även om nivån på studierna kan skilja sig mycket, boendet vara av låg standard och att vädret bjuder på konstant regn i tre månader så har denna termin utomlands gett mig otroligt mycket på ett personligt plan. Det har varit en upplevelse jag inte ångrar för en sekund.