Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Institutionen för strategisk kommunikation

public relations, organisationskommunikation & marknadskommunikation
Institutionen för strategisk kommunikation bedriver Sveriges största utbildnings- och forskningsverksamhet inom forskningsfältet strategisk kommunikation. Institutionen är dessutom en av de största enheterna inom området i Europa. Med knappt 25 anställda och 330 helårsstudenter räknas vi till Sveriges största utbildnings- och forskningsverksamhet inom forskningsfältet strategisk kommunikation.

I denna film berättar Christina om vad som kännetecknar strategisk kommunikation.

Strategisk kommunikation

Strategisk kommunikation behandlar studier av organisationers medvetna kommunikationsinsatser för att nå sina övergripande mål. Forskningen ska belysa, skapa förståelse för och kritiskt granska de kommunikationsprocesser som styr och formar organisationer i vårt samhälle samt effekterna av den strategiska kommunikationen.

Forskning

Strategisk kommunikation bygger på internationellt etablerad forskning inom public relations, organisationskommunikation och marknadskommunikation, och kan utforskas ur såväl samhälls-, organisations- som individperspektiv. Forskningen vid institutionens finns inom en rad olika delområden inom fältet strategisk kommunikation, men företrädesvis inom områdena varumärkesarbete (branding), public diplomacy, digitala medier, kriskommunikation, kommunikativa organisationer och kommunikatörsprofessionen och förändringskommunikation.

2012 fick vi vår första professor, landets första professor i strategisk kommunikation. I dagsläget har vi två professorer, fyra doktorander och ett stort antal lektorer som bedriver forskning inom de områden vi undervisar i.

Här kan du läsa mer om forskningen vid Institutionen för strategisk kommunikation.

Våra utbildningar

2007 startade vi den första utbildningen i strategisk kommunikation. Idag har vi flera utbildningsprogram och fristående kurser på både grundläggande och avancerad nivå.

Strategisk kommunikation är ett forskningsfält och en praktik under ständig förändring. I takt med utvecklingen i omvärlden har också institutionens program- och kursutbud utvecklats kontinuerligt i syfte att förse studenter med aktuell kunskap och kompetens inom strategisk kommunikation.

Här kan du läsa mer om de program och kurser vi erbjuder i strategisk kommunikation.

Vill du samarbeta med oss?

Vi samverkar gärna med företag och organisationer, både i relation till utbildning och forskning. Samverkan kan exempelvis ske i form av praktikplatser, examensarbeten, projektarbete i undervisningen eller deltagande i forskningsprojekt för att nämna några möjligheter. 

Vi arbetar också med forskning och utbildning på basis av direkta uppdrag från privata och offentliga organisationer. Tidigare har vi bland annat samarbetat med Räddningstjänsten Helsingborg, Sydvatten och Sveriges kommunikatörer.

Är du intresserad av samverkan med oss? Läs mer här.

Sidansvarig:

Institutionen för strategisk kommunikation
Lunds Universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 65 95
E-post: info [at] isk [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg