Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Under Framtidsveckan finns våra forskare på plats - Anmäl dig nu!

people shopping

Antikonsumtion, Hållbar turism, Politikens polarisering och det nya ledarskapet. Programpunkterna på årets upplaga av Framtidsveckan är lika högaktuella som relevanta. Vill du vara med? Du kan delta fysiskt eller digitalt.

Under Framtidsveckan lyfter Lunds universitet angelägna och avgörande frågor för framtiden. Varmt välkommen att lyssna på fördjupande samtal där våra forskare samtalar om en rad aktuella ämnen.

Framtidsveckan vänder sig till en bred allmänhet. Programpunkterna är relevanta för dig inom näringsliv och offentlig sektor. Nedanför respektive programpunkt finns information om vem eller vilka den specifika programpunkten vänder sig till.

Framtidsveckan äger rum på E7, Campus Helsingborg. Seminarierna livesänds också vilket betyder att även du som befinner dig på annan ort kan delta digitalt.

Nedan hittar du några av forskare som är med och berättar om sin pågående forskning.

Måndag 18 oktober

Kl 14.00-15.00 Genombrott för antikonsumism–ambivalensens potential för ett hållbart samhälle

Är det bättre att åka tåg till Prag än charter till Mallorca? Eller köpa en ny elbil och skrota den gamla? Hur mycket påverkar egentligen mina vardagsbeslut klimatet? I detta samtal diskuterar forskare sambandet mellan hållbar konsumtion och  modern livsstil. Går det alls ihop?

 • Carys Egan-Wyer, fil dr i företagsekonomi, Ekonomihögskolan, Lunds universitet

 • Henrik Andersson, fil dr i filosofi, Filosofiska Institutionen, Lunds universitet

 • Cecilia Cassinger, docent i strategisk kommunikation, Institutionen för strategisk kommunikation, Campus Helsingborg, Lunds universitet

 • Lena Lövendahl och Stig Broqvist, Jordens vänner

Det här samtalet vänder sig till dig som är allmänt intresserad av konsumtion och hållbarhet. 

Det vänder sig också till yrkesverksamma inom exempelvis detaljhandel liksom personer som arbetar med turism-och destinationsutveckling.

LÄS MER OM SEMINARIET OCH ANMÄL DIG PÅ LU.SE

Kl 17 -18 Online Political Polarization: Which Knowledge Breakthroughs Do We Need to Understand It?

Plats: Birgit Rausings sal, Skissernas Museum, Finngatan 2, Lund

The discussion of this panel stems from theoretical considerations with a point of departure in examples from the Swedish case, pointing in the direction of much needed research breakthroughs to better understand political polarization.

The panel will offer four avenues of investigation, each explored by one panel participant. 

 • Knowledge beliefs and polarization, Mikael Klintmann, Department of Sociology
 • Disinformation and polarization, Michael Bossetta, Department of Media and Communication
 • Political elites and polarization, Hanna Bäck, Department of Political Science
 • Polarization in the news, Nils Gustafsson, Department of Strategic Communication

LÄS MER OM SEMINARIET OCH ANMÄL DIG PÅ LU.SE

Torsdag 21 oktober

kl 14.00-15.00 Genombrott för hållbar turism - ett  samtal om överturism och framtidens resande

Hur är vårt begär efter att resa förenligt med hållbar urban turism?  I detta samtal diskuterar Cecilia Cassinger och Jan Henrik Nilsson framtidens resande från ett hållbarhetsperspektiv.

Medverkande:

Det här samtalet vänder sig till dig som är allmänt intresserad av konsumtion, resande, sociala mönster och hållbarhet. Samtalet modereras av Sanna Trygg.

Det vänder sig också till yrkesverksamma inom exempelvis detaljhandel liksom personer som arbetar med turism-och destinationsutveckling.

LÄS MER OM SEMINARIET OCH ANMÄL DIG PÅ LU.SE

Kl: 15.00-16.00 Genombrott för nytt ledarskap – att möta pandemins möjligheter och utmaningar

Dina anställda vill gärna ha friheten att jobba hemifrån, men det är samtidigt ditt ansvar att hålla ihop gruppen och utveckla verksamheten. En del tycker att digitala möten är det mest effektiva, men andra klagar över bristen på dialog och engagemang. Medarbetare skapar informella grupperingar i digitala medier – nya idéer föds, men det är samtidigt svårt att få ihop helheten. Vilken väg är rätt att gå?

 • Charlotte Simonsson, docent på Institutionen för strategisk kommunikation

 • Mats Heide, professor på Institutionen för strategisk kommunikation

 • Magnus Lindén, docent på Institutionen för psykologi

Det här seminariet vänder sig till dig som är chef eller leder en organisation och som vill reflektera över sitt ledarskap. Samtalet modereras av Anna-Maria Erling.

Det vänder sig också till dig som arbetar med  organisationsutveckling.

LÄS MER OM SEMINARIET OCH ANMÄL DIG PÅ LU.SE

Evenemanget är en del av Framtidsveckan 18-24 oktober 2021 vid Lunds universitetSe hela veckans program här – lu.se/framtidsveckan.

I dessa tider värnar vi speciellt om alla deltagares säkerhet och hälsa och Framtidsveckan följer Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut och rekommendationer. Evenemang, lokaler och logistik under veckan kommer att ta hänsyn till uppsatta coronarekommendationer. Vi uppmanar alla som känner minsta symptom på förkylning eller annan sjukdom att stanna hemma.

Vad är Framtidsveckan?

Framtidsveckan vid Lunds universitet är en universitetsgemensam satsning med syftet att ge universitetet tillfälle att lyfta angelägna och avgörande frågor för framtiden under ett gemensamt tema.

Arrangemangen ska vara populärvetenskapliga och locka intresserade såväl inom som utom akademin.

Se hela veckans program här – lu.se/framtidsveckan.